Laseravståndsmätare

Det finns en rad tillfällen då en laseravståndsmätare (laserfinder) kan användas. För de som bygger är en enklare variant smidig för att mäta avståndet mellan två väggar eller liknande. Även inom golfen börjar lasermätare bli vanliga då man med ett enkelt knapptryck kan få fram exakt antal meter fram till en viss punkt på banan.

De mer avancerade produkterna används även inom jakt och fritid för att mäta avstånd till exempelvis måltavlor. Dock så kan en lasermätare vara en snickares bästa vän och hjälpa till i renoveringen av ett hus eller en lägenhet. Mer exakt mått går det knappt att få när man mäter med en lasermätare.

Både pris och funktioner skiljer sig kraftigt mellan olika avståndsmätare. Det går att hitta en mätare för några hundringar samtidigt som de mer avancerade kostar upp mot 7-8000kr. Några av de funktioner som skiljer dem åt är:

  • Foto – Att en lasermätare ska ha kamera är det kanske inte många som tänker på men fördelarna är fler än att bara kunna dokumentera vad man ska mäta. På de mer avancerade modellerna går det nämligen att mäta bredd, höjd eller area på det som fotograferas. Det enda som krävs är att man står i rät vinkel mot det objekt som ska mätas.
  • Diplayfoto – Efter att ett kort tagits kan alla information sparas på kortet vilket gör att man både har bild och info på samma ställe. Några anteckningar behöver aldrig göras.
  • Bluetooth och USB – De enklaste modellerna mäter bara avståndet. I mellansegmentet sparas även värdena och kan tankas ur via USB. Men det finns även en fördel att direkt kunna skicka vidare informationen via Bluetooth. Detta till dator eller telefon.
  • Lutningssensor – Räknar ut lutningen fram till den punkt som mäts.
  • Räckvidd – Räckvidden skiljer sig mellan ett tiotal meter upp till flera tusen meter. En avgörande faktor att ta hänsyn till när man ska välja lasermätare.
  • Stativgänga – Precis som när man tar foton så blir mätning lättare att utföra om man har den på ett stativ. Ett klart måste för de som vill mäta mot punkter som är svåra att exakt nå.
  • Zoom – Genom att kunna zooma ser man lättare, likt en kamera, var man riktar mätaren. Det blir också lättare att peka den exakt på det objekt som avståndet ska mätas mot.