Klä sig rätt för friluftslivet

Ska man ge sig ut i naturen gäller det att vara rätt klädd. Att kunna känna sig bekväm och skydda kroppen mot väder och vind gör alla friluftsaktiviteter bättre. Men är man ny till detta intresseområde är det svårt att ha koll på precis allt. Och medan det finns vissa aspekter som är roligare att ta reda på egen erfarenhet är kläderna något alla bör veta mer om redan innan man ger sig ut för första gången.

Kläder kan man ju få tag på från väldigt många butiker idag, men när det gäller friluftskläder är det alltid bäst att vända sig till mer specialiserade butiker, som exempelvis Jakto. På så sätt behöver man inte fundera på om kläderna faktiskt är lämpade för att ha med sig när man ger sig ut.

Lager på lager-principen är något man alltid vill följa när man är utomhus. Lagren man bär måste kunna transportera bort fukten från huden för att man ska hålla sig torr och varm. Detta är huvuduppgiften för det innersta lagret men också något alla lager ska klara av. Det mellersta lagret är främst för isolering. Beroende på hur kallt det är ute varierar man tjockleken på detta lager. Det yttersta lagret ska kunna hålla både vind och väta ute.

Tillsammans med kläderna behöver man mest troligt investera i ett par ordentliga vandringsskor eller kängor. Att vara ute och gå i skog och mark, oavsett om det är längst vägar, stigar eller ute i mossen, är något man inte bör göra med vanliga skor. Det är viktigt att välja ett par som hälen sitter stadigt i och har bra passform när man har på sig två par strumpor. Strumporna bör för övrigt nå längre upp på benet än kängorna. När man provar skor kan det vara bra att göra det mot slutet av dagen då fötterna ofta sväller något under dagen. Sist men inte minst är det smart att gå in skorna eller kängorna innan man ger sig ut och vandrar.