Ta bättre foton

Fotografering är något de flesta av oss har lekt runt med, även om bara med mobilkameran. Och även om man kan prova sig fram själv kommer man mycket snabbare fram till målet om man drar nytta av lite praktiska tips.

Den som är seriös med sitt fotande bör inte bara förlita sig på mobilen. Medan man börjar kunna få riktigt bra kameror i mobiler idag är det inget som går upp emot de riktiga sakerna. Som nybörjare eller hobbyfotograf kan man börja med en digitalkamera, men vill man ta riktigt intressanta och häftiga bilder kan man komma mycket längre med en ordentlig systemkamera. Och de behöver inte kosta skjortan för att kunna ta snygga bilder.

Låt ljuset vägleda

Första tipset man kan dra nytta av är att lära sig titta efter ljuset. Att använda sig av det existerande ljuset och förstå sig på hur det samspelar med objektet i olika vinklar är en av grunderna i fotografering.

Bländare och slutartid

En mer teknisk vinkling av fotografering är att förstå sig på inställningarna på kameran. Bländaren och slutartiden kan vara de två viktigaste aspekterna av detta och kommer inte bara kunna ge bättre resultat utan även spara in en hel del tid.

Sluta centrera objektet

Foton där objektet står helt i centrum av bilden blir lätt livlösa och ointressanta. En teknik man istället bör förlita sig på är att dela upp bilden i nio lika stora rutor och sedan låta objektet vara centrerat där linjerna för dessa rutor möts. Detta leder ofta till mer intressanta och dynamiska bilder. Beroende på vad man fotar är dock detta inte alltid den bästa lösningen.

Bryta symmetrin

Symmetri är något vi människor i allmänhet finner väldigt tilltalande och vackert. Det skapar harmoni i bilder och undviker att bli väldigt rörig. Men samtidigt kan man leta efter tillfällen att medvetet bryta mot denna symmetri för att skapa något väldigt iögonfallande. När allt utom en del av bilden följer symmetrin kan man skapa något väldigt slående.