Svampplockning

Svamp är en av naturens guldgruvor och något som vi här i Sverige gott om, förutsatt att vädret varit gynnsamt. Det faktum att svampen är gratis och du dessutom får en stund ute i naturen och får njuta utav lugnet, är ju bara ett stort plus i kanten.

För den som inte är van svampplockare är det inte så lätt att veta vart man ska leta efter matsvampen och vilken svamp som faktiskt är ätbar. Livsmedelsverket listar ett 40-tal ätliga svampar utifrån kriterier som att de använts som matsvamp under lång tid och det finns en liten risk att förväxla dom med giftiga svampar. Det finns ännu fler ätliga svampar, men eftersom risken är stor att de förväxlas med giftiga så har dom inte räknats upp i deras lista.

Det finns några enkla nybörjar svampar som inte går att förväxla med giftsvampar. Den gula kantarellen har gul i hela fruktkroppen med en slät hatt ofta med en vågig kant och har inte skivor på undersidan av hatten utan åsar som grenar sig och går ner på foten.

Trattkantarellen har en gulbrun till svart hatt med så kallad navlad hatt, som buktar in på ovansidan av foten. undersidan av hatten är ofta något ljusare och har en gul till gråaktig färg med åsar som går ner mot foten. Foten är ihålig och har en gul till brungul färg.

Soppar av olika slag är en god och matsvamp och kännetecknas utav rören under hatten, lite som en tvättsvamp. Det finns några oätliga svampar som kan rent utav fördärva maten om den tillagas. Gallsoppen är en mycket besk svamp som är ljusbrun till gråaktig i hatten med en svagt rosa undersida och har ett nätmönster på stammen i ljusbrunt.

För att säkert veta vilka svampar man kan äta och var man kan hitta dessa, kan man gå en kurs. Dessa kurser brukar ofta ske delvis ute i naturen, så att man får en faktisk bild av vart svamp finns och hur de ser ut.