Fler kvinnor till jakthobbyn

Jakt är något som för många har setts som något manligt men allt eftersom att könsbarriärerna bryts ner så börjar även fler kvinnor delta i denna underbara hobby. 

kvinnlig jägare

Jakt är så mycket mer än vad många tror. Bland de största fördelarna med hobbyn än tiden man får spendera i väntan, i ett med naturen. Det är ett sätt att slappna av och lära sig känna sig själv och sin omvärld.

Idag är endast var femtonde jägare kvinna i Sverige men hobbyn är på frammarsch. För att uppmuntra till detta så anordnar Jägarförbundets kvinnliga nätverk JAQT riktade aktiviteter för att få hobbyn att växa. En av de senaste satsningarna var denna när de arrangerade råddjursjakt på Rådde i Länghem.

En av deltagarna kommenterar att just dessa jaktträffar för kvinnor kan vara ett bra sätt att få de kvinnliga jägarna att känna att de inte är ensamma. Annars brukar de oftast vara i jaktlag där de är i klar minoritet.

Det är dock inte bara inom jakten arbetet med att få in fler kvinnor pågår. Även inom sporten så kämpar många klubbar för fullt för att få in fler kvinnliga deltagare och fans.

Hockeyn är en av de sporter som har lyckats bättre med att locka tjejer till sina matcher då ca 31% av publiken är kvinnor. Detta kan jämföras med fotbollen där bara 19% av fansen är kvinnor. Om man tittar på hur många som tittar på tv så hoppar fördelningen upp ännu några procentenheter till att 36% av tittarna är kvinnor. Med denna skillnaden i hur fördelningen är i olika medier så kan man undra hur stor andel kvinnor och män som till exempel väljer att vid matcherna spela på odds eller som köper hockeytröjor för att stödja sina favoritlag.

Bäst på jämställdhetsfronten är dock handbollen där hela 40% av fansen är kvinnor.